Járatok külföldre: mi megy és mi marad?

Mint ismeretes, szeptember 1-től szigorú utazási szabályok léptek érvénybe, megszűnt az országok zónák szerinti besorolása, Magyarországon kívül a világ összes országa a piros besorolást kapta.

Ugyan ezen szabályok szeptember 30-ig vannak hatályban, a vírushelyzet jelenlegi állapota nem azt vetíti előre, hogy a korlátozások nagymértékben enyhülni fognak szeptember végével.

Abban az esetben, ha vannak olyan bátor utazók, akik a hazatérést követően be tudják vállalni a két tesztet, azoknak összegyűjtöttük, hogy ebben a hónapban milyen úti célok érhetőek el Budapestről.

Repülés

Kétségkívül legjobban a légiközlekedést érintik a korlátozások. Míg tavaly szeptemberében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szeptemberi forgalma majdnem elérte a másfél milliót, idén a reptér 3.000 fő alatti utasra számít, a járattörléseknek köszönhetően.

Szeptember második hetétől kezdve a Wizz Air csak a következő útvonalakon közlekedik Budapestről: Stockholm-Skavsta, London-Luton, Eindhoven, Párizs-Orly, Brüsszel-Charleroi, Bázel, Milánó-Malpensa, Athén, Dortmund, Berlin-Schönefeld, Málta, Lárnaka. A London heti 7, Eindhoven 5, Málta és Lárnaka heti 1, a többi heti 2 járattal érhető el.

forrás:wizzair

A Ryanair is fenntart 16 fontosabb útvonalat: heti 7 járattal érhető el London Stansted, heti járattal Edinburgh és Berlin, heti néggyel Dublin, heti egyel Cagliari és Korfu, míg heti két járattal: Athén, Cork, Lisszabon, Malaga, Milánó Bergamo, Porto, Málta, Párizs Beauvais, Brüsszel Charleroi, Billund és Bristol

Az Airbaltic heti 2 járattal köti össze Rigát Budapesttel, a Lufthansa heti 7 járatot üzemeltet Frankfurt és Budapest között. Szintén heti 7 járat közlekedik Amszterdam és Budapest között a KLM, heti kettővel a Finnair helsinki-, és a Belavia minszki járata.

A lengyel LOT megtartotta a heti 1 járatát Szöulba és Wroclawba, az eddigi napi 3 járat helyett pedig napi 1 repül Varsó és Budapest között.

Vasút

A MÁV információi szerint korlátozások miatt fekvőhelyes- és hálókocsik nem közlekednek Münchenbe, Zürichbe, Berlinbe, Brassóba, Prágába és Varsóba és nemzetközi forgalomban az Utasellátó étkezőkocsijai sem. Münchenbe és Zürichbe a fekvőhelyes- és hálókocsin utazók külön kocsikban kerülnek elhelyezésre, az így okozott kellemetlenségekért igyekeznek egy üdvözlő csomaggal kárpótolni.

forrás: magcsoport.hu

Az eddig közlekedő nemzetközi vonatok közül a Budapest – Szatmárnémeti, Budapest – Kijev, Békéscsaba – Nagyszalonta és a Mátészalka – Nagykároly viszonylat nem közlekedik.

A nemrég Magyarországra is megérkező Regiojet pedig szeptemberben nem közlekedteti a Budapest – Prága útvonalon közlekedő vonatot.

Autóbusz

Mind a Flixbus, mind a Regiojet felfüggesztette az összes Magyarországról induló és ide érkező járatait.

A korlátozások ellenére számos járat közlekedik földön és levegőben egyaránt különböző külföldi úti célokra. Tekintettel a jelen helyzetre, érdemes legalább triplán átgondolni egy-egy külföldi utazást.