Bosznia-Hercegovina Felfedezése

Jajce, Mostar és Blagaj

Régi adósságot törlesztünk ezzel a bejegyzéssel, nemcsak nektek, hanem magunknak is. Nemcsak azzal, hogy egy régi vágyunk teljesült, hogy 2021 nyarán egy 8 napos utazás során bejártunk 1-1 szeletet Bosznia-Hervcegovinából és Montenegróból. Persze ez a 8 nap így visszatekintve és már ott is érződött, hogy édeskevés, már most el kell árulni, hogy bőven, de még annál is bővebben mindkét ország megérdemli a maga 8 napját.

Bátorítunk mindenkit, pattanjon valamilyen járműre és járja be ezeket a csodás és még kevésbé felfedezett vidékeket. Ízelítőnek és kedvcsinálónak pedig itt vagyunk mi. Jó-jó, elég a hosszú bevezetőből, kezdjük el:

Jajce

Első állomásunk Jajce. Az ország egyik leghíresebb városa, kétségkívül az egyik legszebb és leghíresebb látnivalója a Pliva és a Vrbas folyók találkozásánál kialakult vízesés. A vízmorajlás messze elhallatszik a várostól, testközelből megcsodálni pedig 8 bosnyák konvertibilis márkába kerül, ami nagyjából 1600-1700 forint.

A vízesés után mindenképp érdemes egy sétát tenni a városban. Óvárosát számos mecset gazdagítja. Bár ami számunkra legszembetűnőbb volt: a millió golyónyomok a házak falán.

Egy pár perces kis autózásnyi távolságra található a Mlinčići-i vízimalmok valamint Pliva-tó, ahol igazán festői környezetben csobbanhatunk egyet.

Mostar

Szarajevó és Banja Luka után Bosznia-Hercegovina harmadik legnagyobb városa. 65 ezren laknak itt. Már az odautazás is egy külön élmény, a Neretva folyó völgye és a hegyek között tekergő út nagyon szép látványt tár elénk. Egy-egy helyen kifejezetten jó éttermekkel. Bár ezt a kifejezetten jót a helyi viszonylatokban kell érteni, azaz jó nagy adag sült bárány, csülök, egyéb húsok és a hozzájuk passzoló köretek. Na meg az adagok mérete.

De vissza Mostarhoz. Akár pár óra alatt is le lehet tudni, de 1-2 napnál többet nem is érdemes többet rászánni. A legnagyobb látványosság az UNESCO Kulturális Világörökségi listáján szereplő Öreg-híd, azaz a Stari Most. A bátrabbak még le is ugorhatnak a hídról a Neretva folyóba, de előtte egy tanfolyamot/kisebb ismertetőt is szükséges végignézni.

Az etnikai és kulturális megosztottság itt is érezhető, a város 2 oldalra bontott, egy horvát és egy bosnyák, muzulmán oldal. A bosnyák rész a turistás, török bazárra emlékeztető.

Blagaj

Ha túl zsúfoltnak találnánk Mostart egy nyári, akár 40 fokos melegben (tényleg), mindössze 10 km-re található Blagaj, egy nagyjából 5 ezres lakosú kisváros vagy nagy falu, amely a Buna folyó forrásáról híres, illetve a, hozzávetőleg az 1660-as években épült derviskolostor és a fölötte ágaskodó hatalmas sziklafalról.

A folyó partjaira pedig rengeteg vendéglő épült.

E pár nap meglehetősen kevés volt felfedezni Boszniát, de egy nagy kóstolásra és kedvcsinálásra mindenképp elég volt. Egy különleges, még kevésbé felfedezett világ, amely méltán rászolgálna a több látogatóra.

További érdekességekért keresd meg instagram, Facebook oldalunkat, és ha inkább videónézős típus vagy az olvasás helyett, iratkozz fel YouTube csatornánkra.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.