Északi sörök és északi fagyizások

Szia Magyarország!
Szeretnénk felhívni a figyelmed, van egy ország, ahol az egy főre jutó kézműves sörök száma legalább 3. 
Minden viccet félretéve, ez valóban így van!

Lelkesedésünket csillapítva, haladjunk időrendi sorrendben: fagyi. 

Egy kicsit bizarr, május elején, amikor az átlaghőmérséklet Tallinnban 14 °C, minden nap beülni egyet fagyizni és 3-4 ízt kipróbálni, de ha egyszer finom és különleges, és lételemünk egy darabkája a fagyi, akkor becsületből is muszáj. 
Utazás előtt kutakodtunk, hol érdemes enni, inni és egy neves utazós közösségi oldal rögtön 2 helyet javasolt étkezésre, az egyik: Gelato Ladies. 

Két észt hölgy: Kristen Tuulmets és Sindy Püssa, olaszországi fagylaltkészítő tanulmányait befejezve, 2015-ben megalapították a fagylalt-műhelyüket, Tallinn elrejtett ékköveként. 18 íz között lehet válogatni, és jó áron. 2×4 íz 8 euróba került. 

20190507_171542.JPEG

A következő fagylalt-lelőhelyet a Telliskivi kreatív városnegyedben találjuk meg, afféle kortárs-művésznegyed, közvetlen a belváros alatt. A városnegyed korábban – a szovjet időkben – ipari parkként szolgált, a hangárokat és a depókat 2007 végén pedig megkapták a fiatalok: csináljanak velük amit akarnak. Az eredmény: Egy kvázi új városrész, tele design-boltokkal, éttermekkel, kávézókkal, színházakkal, színpadokkal, rendezvénytermekkel.

70764567_685635221947981_3537719559047872512_n.jpg

69681804_2309293569193672_7627486739417792512_n.jpg

Ebben a negyedben található a La Muu nevű organikus fagylalt laboratórium. Kicsit ijesztő ez a megnevezés, de rendes, nagyon finom fagylalt ízekkel találkoztunk. Kézműves fagylalt, valódi, házi alapanyagokkal dolgoznak. A helyszínen hozzávetőleg 20 íz közül választhatunk, a hagyományos csokoládétól egészen a karamellizált bacon-ig. 

20190508_153624.JPEG

F-Hoone és végre a sör!

Ugyanebben a negyedben található az F-Hoone nevezetű étterem/bisztró, ami magyarul annyit jelent: F – Épület. Igazi különlegesség, inkább a helyi közönség látogatja, de ez mindenképp jó előjel számunkra. 
Le is ültünk, megkaptuk az ét-, és itallapot. Ami rögtön szemet szúrt, a kb 50-60-féle sör. Meg is kérdeztük a felszolgáló munkatársat, hogy mit ajánlana az ételek és a sörökből, mert sajnos turisztok vagyunk és nem ismerünk semmit. Mázlink volt, mert szegény srác közölte, ez az első napja itt, még nem nagyon ismer semmit, de utánakérdez és segít. Amit legjobban ajánlottak, az a birkahússal töltött gombóc, tejszínes-gombás mártásban. Angolul mutton-dumplings, az egyik helyi étel. Kifejezetten finom. 

69179545_2348056592120463_1535738326315696128_n.jpg

És valójában, a számunkra szimpatikus sörnevekre rákérdeztünk és készségesen utánuk is kérdezett, hogy mi micsoda, milyen. Az ott dolgozók kedvessége és a finom ételek hatására úgy döntöttünk, a fennmaradó időben csak itt szeretnénk enni. 

Az ételektől és a pozitív élményekkel jól lakva haladtunk vissza a belváros felé, amikor felfedeztünk egy boltot, tele észt kézműves sörökkel. Zárójelben: hallottunk már olyan hiedelmeket és legendákat, hogy a finnek mindig áthajóznak Tallinnba,mert itt olcsón tudnak inni. Bár ezt mi egyik nap se tapasztaltuk.

20190508_143709.JPEG

Szóval sör. Igen, egy nagyobb közért méretű bolt, tele sörrel. El is töltöttünk itt egy 20 percet, először minden üveget  egyesével kezdtük el tanulmányozni, hogy vajon mi lehet benne, de sajnos nem értünk észtül. De minden üvegben sör van, majd cserélünk ha nem nagyon fog tetszeni – ízleni, így amelyik üveg és címke megtetszett, rögvest vettük le a polcról.

 

Ha elő szeretnéd kóstolni ezeket, a belváros szűk utcáiban található egy kocsma (100 Ölle koht – Tavern of 100 Beers), ahol 100+ észt sörkülönlegességet lehet inni a helyszínen,de adnak elvitelre is. 

Félreértés ne essék, nem ittunk annyit – csak majdnem annyit – de például Lettországhoz viszonyítva teljesen más a sör- és az italkultúra. 

Amit még mindenképp érdemes meglátogatni, ami ropogtatós – sörözős bár, az a St. Vitus. Szintén az Art-negyed lakója, és szintén rengeteg sör kapható.