A Kapor csúcsán

A Magas-Tátra hegység igazi paradicsom mind a kilátásért, mind a hegymászás nyújtotta kihívásokért odaérkező turisták számára. Aki legalább egyszer látta, magába szívta azt a különleges atmoszférát, azt nagy valószínűséggel rabul is ejti, olyannyira, hogy legalább évente egyszer el kell látogatni a Tátrába és megmászni valamely csúcsát.

A Kapor-csúcs (Koprovský štít), 2367 m magas,a szlovák oldalról hódítható meg. 

Kiindulópont a Csorba-tó. Ajánlott minél korábban indulni, mi reggel 7-től kezdtük a túrát. Csorba-tótól egy könnyed, erdős túra vezet a Poprádi-tóig, a tó előtti útelágazásnál a kék jelzést kell választani.Innen 3 óra – 3 óra 15 perc a csúcsra érni. Egy rövid ideig ugyanazon úton lehet haladni a Tengerszem-csúcs (Rysy) felé is. Ez az útszakasz bemelegítőnek nevezhető, enyhe emelkedőkkel fűszerezett, erdei ösvény, mely végén már csak a törpefenyvesek élnek és egyre sziklásabbá válik a terep. Az erdei bemelegítő végeztével az út kettéágazik, a piros jelzés halad tovább a Rysy felé, a Kapor-csúcs továbbra is a kék jelzésen halad felfelé. 

Az elágazás után picit ereszkedik az útvonal, aztán egy meredek, szerpentines, sziklás emelkedő vezet a Hincó-tavi-katlanba, ahol érdemes egy kicsit elidőzni, betelni az impozáns kilátással, ahonnan érkeztünk és hová tartunk. 

A túrát folytatva és egy rövid, de szintén meredek szakaszt követően egy hosszabb, sík terepre érkezünk, majd egy kis lazító séta után megérkezünk a szlovák oldali Tátra legnagyobb és legmélyebb tavához, a Nagy-Hincó-tóhoz. 
54 méter mély és 20 hektár széles. 

Innen már csak felfelé vezet az út, meredek, füves, törmelékes szerpentines hegyoldalon eljutunk a Felső-Kapor-hágóba, ami már 2180 méter magasan van. 

A hágóból a piros jelzést követve lehet feljutni a Kapor-csúcsra, sziklás, törmelékes, nagyon meredek, kapaszkodós és rendkívül nagy körültekintést igénylő útvonalon. 

A túránk során szinte végig kivételes szerencsénk volt, végigragyogta utunkat a napsütés és kellemes, őszi melegben volt részünk. A hágóra érve azonban megérkeztek a felhők és ezzel együtt a hideg, erős szél, ami kicsit megnehezítette a dolgunkat. Nem vette el senkitől az elszántságát, ugyanolyan elánnal indultunk a csúcsnak, mint a túra elejének. A csúcsra érve sajnos nem lehetett látni semmit  a ködtől, de rendkívül jó érzés volt kicsit megpihenni a csúcson, tudatosítani, hogy a zord körülmények ellenére sikerült. 

Kemény próbatétel, de nagyon különleges is egyben, főleg ezen az időszakban, a majdnem nyári melegből át túrázni az őszön át a téli hidegbe.

Az útvonalon sok turistával, hegymászóval találkoztunk, tehát népszerű és látogatott, azonban nem ajánlott kezdő túrázóknak és a túra teljesítse előtt ajánlott egy kis edzés előtte. 

Összesítve:
Útvonal: Csorba-tótól, a Poprádi-tavon és a Felső-Kapor-hágón át. 
Időtartam: Csorba-tótól 4 óra, Poprádi-tótól 3 óra 15 perc egy irányba. 
Összes szintemelkedés: 991 méter

Ha a Tátra bármelyik részére szeretnél utazni, legegyszerűbb autóval érkezni. Sokféle szálláslehetőség van, a wellness-szállodáktól az apartmanházakig széles a választék. Ha egy egynapos túrát szeretnél teljesíteni, és pénteken, munka után tervezel, terveztek indulni, ajánlott aznap az Alacsony-Tátrában megszállni, majd reggel tovább indulni. Ezen alkalommal mi is ezt a lehetőséget választottuk, az első este Liptóújváron (Liptovský Hrádok), másnap pedig Csorbán szálltunk meg. Beágyaztuk szállásaink linkjeit, kifejezetten ajánljuk. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.