Ravello és Positano: mint a mesében

Vannak olyan írások, könyvek, melyek ajánlanak nekünk 1000 filmet, amit meg kell néznünk, mielőtt meghalunk, 1000 könyvet, amit el kell olvasnunk, mielőtt…, és így tovább. Vannak olyan helyek, melyeket mindenképp látni kell legalább egyszer és mindegyik úticélt más okból érdemes, nincs két egyforma impulzus, ezt eddigi tapasztalataink is bizonyították. 

Az Amalfi-part elengedhetetlen Ravello és Positano nélkül. Mindkét település különleges, egyedi élményt nyújt az oda ellátogatónak. 

Ravello

Ravello egy nagyon kis község az Amalfi-parthoz tartozó hegységén, része az UNESCO Világörökségének. A Monte Tello-ra épült a 12-13. században. Mára is fennmaradt képét és népszerűségét a Rufolo nemesi családnak köszönhetjük. A településre épült rezidenciájuk a térség legnagyobb és legimpozánsabb látványossága. 

A településre ajánlott busszal érkezni, ezen kívül csak autóval lehet eljutni. A busz nemcsak azért kézenfekvőbb, mert lehet nézelődni, a környéket átszelő szűk hegyi utak és a kanyargós kanyarok gyakorlott, türelmes vezetőket kíván. 
Amalfiból indul egy túraútvonal is, hozzávetőleg egy óra alatt fel lehet mászni. 

A buszvégállomás után egy rövid séta után a főtérre érünk, ezt uralja a dóm, melyet szintén a Rufolo család építtetett. 

Innen is már táblák tömkelege jelzi hogy merre kell indulni a Villa Rufolo és a Villa Cimbrone felé. 

Ravello egyik legfőbb látványossága, a település egyik magja, a Villa Cimbrone, amely története szintén a 11-12. századból ered. Végső, mai formáját 1904-től kezdte elnyerni, Ernest William Becket angol lord abban az évben megvásárolta a telket és a kor angolkert építészetének szabályai szerint alakították át. A villát ókori emlékek alapján nevezték el Villa Cimbrone-nak. 

A villába és a hozzá tartozó kerthez való belépésért 7 eurót kell fizetnünk. Nem nevezhető sem olcsónak, sem drágának, de a látvány, amit ennyiért kapunk, felbecsülhetetlen. Az az élmény, melyet végtelen kékség és a fénylő zöld találkozása nyújt, fűszerezve a környék hangulatával és az építészetével, felbecsülhetetlen. 

Gyakorlatilag a Villa Rufolo-nak és a Rufolo családnak köszönhető Ravello tündöklése. A rezidencia nagy része Nicola Rufolo ideje alatt épült 1250–1283 között. A közel 8000 négyzetméter területű épületkomplexumba 6 euró a belépő, 1 fő részére.

Positano

20190712_105555_original.JPEG

Positano, Ravellohoz hasonlóan impozáns település, 1997 óta az UNESCO világörökség része. Egy szurdokvölgyben fekszik és fel is nyújtózik arra. Tömött, szűk, meredek utcái felfelé és a tengerpartra nézve is igazán lenyűgöző látványt nyújt. Ott strandolni pedig egészen különleges. 

A települést busszal és hajóval egyaránt meg lehet közelíteni. 

Az Amalfi-part legfelkapottabb helye és ehhez mérten kerültek megállapításra az árak is. Positano összes strandján 25 euróba került egy nyugágy 1 személyre, Amalfiban ugyanennyiért 2 személy részére lehet nyugágyat bérelni. 

Positano ékes példája annak, hogy a szépségnek lehet ára is, de ennek ellenére megéri és egyszer mindenképp látni kell, csakúgy, mint a part számos településeit, látványosságait. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.