Prága ezer arca

Prága rendkívül közismert és közkedvelt úti cél a mindenkori utazók körében, erre a közkedveltségre rá is szolgál szépségével, összetettségével, rejtett kincseivel. Magában rejt valami apró bájt, titkot, amitől időközönként mindig visszavágyunk oda és sosem érezzük azt, hogy egy ideig elég volt belőle. Talán ez a kis huncutság a nevéhez is fűződhet, ugyanis Prágát a városok királynőjének is szokták hívni.

Voltunk már ott télen, tavasszal, esőben, hidegben valamint nyári melegben. Voltunk már ott 1 napig, egy hosszú hétvége erejéig és majdnem egy hétig. Minden időtartamra nyújtott számtalan kellemes időtöltést. 

Számos eljutási lehetőség adott, Budapestről közlekedik közvetlen menetrend szerinti busz, Regiojet és Flixbus egyaránt, nagyjából hasonló árral gurulnak, a Regiojet oda-vissza egy személyre 33 euró körül mozog, a Flixbus pedig 35-40 euró között. A Nyugati pályaudvarról pedig közvetlen vonat is közlekedik a két főváros között, egy retúr vonatjegy 38-tól 104 euróig terjed. A busz és a vonatút 6 és fél 7 órába telik, azonban ha szeretnék 1 óra és 10 perc alatt megérkezni, akkor repülni is lehet, oda-vissza kb 20.000 forintért. 

Szóval belváros. A leginkább csábító helyek közé tartozik az óváros tér, élén a felújított Orlojjal és az onnan vezető néhol szűkös sétálóutcák a Károly-hídig. Prága ezen részében rengeteg a látogató, nem árt a fokozott óvatosság és bírni kell a tömeget. Ettől eltekintve varázslatos az egész belváros önmagában. A Károly híd pedig a prágai szabadtéri kulturális élet egyik központja, tele utcazenésszel, kirakodóvásárokkal. 

Ugyancsak népszerű a városnézők számára a Prágai Vár és az azt körbeölelő várnegyed, a Szent Vitus székesegyház, a Hradzsin tér, az Arany utcácska. A vár épületeibe és az Arany utcácskába belépőjegyet kell váltani. Többféle lehetőségünk van, A, B és C túra. 

Legnagyobb szerencsénkre a város még sokkal többet rejt magában, számtalan olyan hellyel, amit kevés turista látogat, vagy inkább a helyi lakosok ismerik. De ajánlunk például olyan boltot is, ami legnagyobb fájdalmunkra nincs itthon és egy kicsit már ezért is érdemes ellátogatni a városba. 

Hamleys

Emlékszel a Reszkessetek betörők második részére és azon belül Mr. Duncan játékboltjára? A Hamleys pont olyan, csak háromszor nagyobb. Nem tudjuk elképzelni, hogy mit érezhet egy gyerek, akit elhoznak ebbe a játékbirodalomba, ha mi is körül-belül legalább egy fél napot el tudtunk volna tölteni itt. Bármerre nézünk, mindenhol csak játék és cukorka, kicsiktől nagyoknak. 

forrás:flickr

Stromovka park

A metronómtól észak felé haladva található Prága legnagyobb, közel 100 hektáros zöldterülete. Picit eldugva, távol a város zajától, de annál impozánsabb és lüktetőbb. Mondhatni, nemcsak a növények, fák és az itt elő kacsák, hanem az emberek is aktívan kihasználják a területet.

Petrin-torony, azaz a Kis-Eiffel

70503801_2605677902993158_7185882458355662848_n.jpg

 A még Prága központjának tekinthető, Petrin nevű városrész tetejére épült kilátót a párizsi Eiffel-torony mintájára építették. 1891-ben építették, 327 méter magas. Jóval kisebb, mint a “nagytesó” , de mivel dombra épült, a teteje magasabban van. A toronyba belépőt kell váltani, csakúgy, mint a várba, többféle verziót lehet vásárolni, mi azt ajánljuk, ami érvényes a torony melletti Magic Maze tükörmúzeumba is. Nagyon vicces, nagyon szerettük. 🙂 

Strahovi kolostor

A toronytól lefelé haladva elérünk a Strahovi kolostorhoz, az az előtti hatalmas szőlőskerthez. Az épületekhez a ko­los­to­ron kí­vül két temp­lom, va­la­mint az apát­sá­gi épü­let és a barokk könyv­tár tar­to­zik. A könyvtár polcain közel 200 000 könyv, 3 000 kézirat, 1500 ősnyomtatvány sorakozik, köztük több értékes magyar vonatkozású kézirat és könyvritkaság is megtalálható, ha be szeretnénk tekinteni az épületkomplexumba. 
A kolostortól pedig macskaköves járdácska vezet vissza a belvárosba, az út során végig hangulatos, apró kis kávézók, sörözők mellett haladunk el. 

A prágai metronóm

(c) prague.cz

A kommunizmus idején a Letná nevű magasan fekvő sík terepen állt a világ legnagyobb Sztálin-szobra. 1962-ben ledöntötték, majd 1991-ben egy 23 méter magas, máig működő metronómot építettek. A Metronómhoz vezető úton és a metronómtól is a város látképe tárul elénk, valamint a hozzá tartozó park igazán érdemes 1-2 óra eltöltésére, piknikre. A Metronóm mögötti területet pedig gördeszkások, görkorcsolyázók vették birtokba. 

A Metronóm melletti parkból pedig impozáns panoráma tárul elénk.

Wallenstein kert

A vár alatt elhelyezkedő – és elrejtőzött – ingyenesen látogatható, geometriailag kicentizett nyárikert. 

Vysehrad negyed

75356837_416481732332041_7889781732214308864_n.jpg

A belvárosi nyüzsgéstől kieső, de történelmileg jelentős városnegyed és ha nem nagy számban, de látogatják a turisták. 

A központban található látnivalók egész közel vannak egymáshoz, így érdemes őket gyalog megközelíteni. A tömegközlekedés is kifejezetten jó. És ha már a belvárosban úgyis sétálunk, érdemes 1-1 kitérőt tennünk a Moldva folyón fekvő szigetekre is. 

Prága nemcsak a látnivalóiról és a hangulatáról híres, sőt! Első blikkre többnyire a cseh sörök kerülnek felkiáltásra. Kevés vidék rendelkezik ennyire híres sörkultúrával mint Csehország. Sörözéshez ajánljuk az U Hrocha (A vízilóhoz) nevű kis kocsmát, és a Fat-Cat nevű bisztrót. Nyáron a Vysehrad negyed alatt, a Vytov nevű megállónál ajánljuk az (A)Void Floating Gallery-t, ahol egy régi hajón fogyaszthatjuk el kézműves söreinket. 

Az éttermek közül a Hostinec u Mateje nevű helyet ajánljuk, ahol főként helyi ízeket kóstolhatunk. Ajánljuk a csülköt, egyikőnk akkora adagot kapott, hogy a szomszéd asztalnál majdnem megtapsoltak minket, hogy “egyedül” akarunk elfogyasztani egy több kilós csülköt. 

A desszertek között nagy népszerűségek között örvend a helyi kürtőskalács, a trdlo, vagy ha fagyizni támad kedvünk, akkor pedig az Angelato nevű helyet ajánljuk a legjobban. 

img_4345.JPEG

Ezeken kívül pedig megannyi étterem, kocsma és látnivaló vár felfedezésre még a városban, amit biztosan fel fogunk még kutatni, mert akárhányszor látogatjuk meg a cseh fővárost, mindannyiszor itt hagyunk egy pici darabot magunkból amiért vissza kell jönnünk. 

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.